Bobby Shew with Kjell Öhman Trio

 

"I Can´t Say No" Betyg: 4 CD

Four Leaf Records/FLC Distribution

 

Publicerad i ST 2003-01-24

 

Trumpetaren Bobby Shew och pianisten-organisten Kjell Öhman öppnade fjolårets Bangen tillsammans med Sandviken Big Band. Ett par dagar senare gick de in i en studion i Västerås tillsammans med Hans Backenroth bas och Joakim Ekberg trummor.

 

Resultatet av det lyckade mötet finns samlat på den här utmärkta skivan.

 

Bobby Shew är en personlighet som bemästrar trumpeten eller flygelhornets tekniska krav på ett fenomenalt sätt. Sina musikaliska intryck har han hämtat bland de bästa bitarna i trumpethistorien som han lagt i en smältdegel och format om till sitt eget tonspråk. Han är en spännande och generös berättare med sina instrument, oavsett tempo. I Bobbys huvud finns det massor av musikalitet som vi bara får höra en bråkdel av på den här skivan.

 

Kjell Öhman är en rese som ger Bobby bästa tänkbara support med sitt läckra piano- och orgelspel. Kjell är en ädelmusikant som platsar i alla sammanhang.

 

Basisten Hans Backenroth och trumslagaren Joakim Ekberg binder samman det hela med osviklig elegans. Sammanfattningsvis en platta med lättlyssnad och njutbar musik.

 

Hans-Erik Bergman/Betyg: 4 CD

Publicerad i SmålandsPosten

 

Den amerikanske trumpetaren Bobby Shew känner vi till som en stark solist i storband leda av bland andra Woody Herman,Shorty Rogers och Louis Bellson. Men vi har också många exempel på hans förmåga at anpassa sig i kamarjazzsammanhang. Han har spelat en hel del i Sverige. En av hans favoriter bland svenska musiker är organisten Kjel Öhman, som han i en inledande intervju uttalar sig lyriskt om. Den här skivan spelades in en sommardag i fjol i Västerås i skarven mellan ett par jazzfestivaler. Resultatet blev hundraprocentigt lyckat. Det här kallar jag verkligen jazz ! Åtta nummer spelades in, bland annat två kompositioner av Shew. Den ena av dem, I Can´t Say No, är en riffig tolvtakters blues i mediumtempo, Här svänger det så man knappt kan sitta still. Öhman vräker på med snärtiga ackord bakom Shew ytterst vitala och flytande spel. Basisten Hans Backenroths tunga bas ligger som vanligt exakt rätt och bildar tillsammans med Joakim Ekbergs jämna och kraftfulla trumspel ett perfekt swingfyllt komp. Samma höga kvalitet gäller skivan igenom med höjdare som Willow Weep For Me, Skylark och It´s Only A Paper Moon, alla tre mycket njutbara.

 

Stig Jonasson/Betyg 4

Skånska Dagbladet

 

Bobby Shew är framför alt en ypperlig förstetrumpetare med ett förflutet i, bland annat, Woody Hermans, Buddy Richs och Toshiko Akiyoshi-Lew Tabackins storband. Han är också en eftertraktad pedagog och har ofta besökt Sverige i den rollen. Hans senaste visit ägde rum i somras och det bvar då man passade på att spela in honom med en trio bestående av pianisten/organisten Kjell Öhman, med sitt utmärkta pianospel och med sin personliga och mycket svängiga övningar på hammondorgeln, basisten Hans Backenroth och trummisen Joakim Ekberg Välrenomerade shew spelar genomgående smakfull och ytterst välvårdat i en tidlös, lite bebop-influrerad stil. Allra bäst på plattan är en ballad av Shew "Providence" tillägnad minnet av Bobby Hacket.

 

Jan Olsson

I Can't Say No

Bobby Shew

FLCCD 179

 

 

 

 

FACTS:

 

Four Leaf Clover Records

Four Leaf Clover Records

Tel: +46 070-7698477

e-mail: flc@flc.se